Banished

Banished 1.0.3

Meedogenloze winters, oude mensen en maar één doel: overleven

In Banished ben jij de leider van een kleine groep ballingen. Met een paar stukken gereedschap en vele helpende handen moet je overleven en een nieuwe stad opbouwen. Wat maakt Banished anders dan de soortgelijke titels zoals de Anno-serie? Gebouwen hoeven niet vrijgespeeld te worden, mensen worden oud en sterven en ook de seizoenen spelen een rol.

Lees de volledige beschrijving

VOOR

  • Seizoenen
  • Vergrijzing
  • Innovatieve tools
  • Mooie graphics
  • Versnellingsfunctie

TEGEN

  • Moeilijk voor beginners
  • Paar onduidelijkheden
  • Je moet wennen aan de bediening
  • Geen multiplayer

Goed
7

In Banished ben jij de leider van een kleine groep ballingen. Met een paar stukken gereedschap en vele helpende handen moet je overleven en een nieuwe stad opbouwen. Wat maakt Banished anders dan de soortgelijke titels zoals de Anno-serie? Gebouwen hoeven niet vrijgespeeld te worden, mensen worden oud en sterven en ook de seizoenen spelen een rol.

Geld maakt plaats voor seizoenen en oude mensen

Jagen, bouwen, groeien

Om een stad te bouwen in Banished, begin je met een paar huizen en zorg je voor voldoende brandhout en voedsel. Van het vel van de gevangen dieren wordt kleding gemaakt die de harde werkers warm houdt. Worden de bewoners van de stad goed verzorgd, dan worden er kinderen geboren, die naar school gaan en uiteindelijke waardevolle werknemers worden die de overledenen vervangen.

Hoe groter je inwonersaantal wordt, hoe meer je openbare gebouwen zoals kerken en begraafplaatsen nodig hebt in Banished. Een grotere populatie brengt ook nieuwe kansen met zich mee. Een handelspost brengt veeteelt naar de stad en het stadhuis zorgt voor nuttige informatie over de productie en over de levensverwachting. Naast alle nieuwe taken moet je natuurlijk niet de eerste levensbehoeften vergeten: voedsel, hout, woonruimte, kleding en medicijnen zijn noodzakelijk om te overleven.

Regels breken

Naast het zorg dragen voor je inwoners, heeft Banished niet echt een doel. Er is geen verhaal en er zijn geen tegenstanders. Voor je begint, bepaal je hoe de kaart eruit ziet. Je kiest een klimaat, bepaald of het landschap heuvelachtig of vlak is, en hoeveel gereedschap je hebt in het begin. Dit heeft uiteraard invloed op de moeilijkheidsgraad van Banished.

Banished breekt enkele gevestigde strategieregels. Door de seizoenen verandert de economie. Alle gebouwen zijn meteen vanaf het begin beschikbaar om te bouwen en de bevolking wordt ouder en sterft.

Onduidelijkheden en kleine knoppen

En waarom?

In vergelijking met andere bouwsimulaties heeft Banished eenvoudiger economische cycli, maar veel dingen blijven onduidelijk. Tot je een stadhuis bouwt, weet je eigenlijk niks over je productieprocessen en of je gebouwen effectief zijn. Je weet alleen hoeveel middelen je hebt. De tutorials leggen ook niet alles uit.

Banished neemt de speler niet bepaald bij de hand. Maak je een fout in de structuur of prioriteit, dan wordt dit genadeloos afgestraft. Oogst je niet op tijd? Succes met het zoeken van die perziken in de sneeuw! Heb je geen fontein in je dorp? Dikke pech als er brand uitbreekt.

Zoek de juiste manier

Andere gereedschappen, zoals het pad-gereedschap, zijn innovatief en spannend. Om de processen te verbeteren, check je regelmatig de routes van de arbeiders. Een kortere route verhoogt de productiviteit. De versnellingsfunctie voorkomt dat je je zit te vervelen tijdens het spelen. Helaas zijn er toch nog een aantal bugs te vinden in het spel. Zo gaat één van de inwoners hout hakken, maar kan hij zijn weg niet meer terug vinden. Na een aantal winters zonder voedsel is het einde oefening voor de arme man.

Banished laat zich niet alleen met de muis besturen, wat voor veel spelers wennen is. De camera gebruik je bijvoorbeeld met het toetsenbord. Voor veel functies zijn sneltoetsen beschikbaar, zodat je niet door allerlei menu's hoeft te klikken. Het is veel worstelen met kleine knoppen en ook is het vaak lastig individuele gebouwen in het bos te vinden.

Mooie graphics, onnodig geluid

Banished ziet er erg mooi uit. De arbeiders die over het scherm lopen, vissers die bij de rivier hun hengel uitgooien. Ook de vier seizoenen zijn mooi weergegeven.

De soundtrack van Banished is niet echt boeiend en voegt weinig toe. Na een paar uur spelen kun je prima zonder.

Conclusie: Innovatief, spannend, niet voor beginners

Banished is allesbehalve simpel. Zonder hulpbronnen bevries je de eerste winter al snel. Geleidelijk aan snap je alles beter en ga je het spel ook meer waarderen.

Voor ervaren spelers is Banished een goede uitdaging, maar beginnende spelers hebben ongetwijfeld problemen met het spel. De ruwe spelmechanica past precies bij het overlevingsdoel. Ben je meer van het vechten en multiplayer scenario's, dan kun je Banished beter overslaan.

Banished

Download

Banished 1.0.3

Beoordelingen about Banished

Promotie×